Az aztékok ősi kincse – a legendás mag eredete

aztecs

A Chia mag már i.e. 3500-ban is az aztékok 4 alapélelmiszerének egyike volt. A futók étke-ként is hívták, ugyanis elegendő energia illetve élelem forrásként szolgált akár egy hosszú vadászati napra is.


Az ősi kultúrák energiabombaként használták ezt a magot, főként a hírnökeik, akik egy-egy fárasztó útra egy-egy marék Chia-val a zsebükben indultak el, hogy biztosan célbaérjenek üzeneteikkel.


Az aztékok által leigázott népek adóként Chia magot adtak az uralkodóknak, valamint vallási szertartások alkalmával az isteneknek ajánlották.


Az aztékok hittek abban, hogy a Chia misztikus és természetfeletti képességekkel ruházza fel őket. A legenda úgy tartja, hogy a spanyol hódítók látva, hogy milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál a Chia, meg voltak róla győződve, hogy ha kiírtják a Chia ültetvényeket, az őserőtől foszthatják meg a lakosokat és meghódíthatják Dél-Amerikát.


Ez a gondolat majdnem a Chia teljes pusztulásához vezetett.


Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az omega-3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban. Ami Európát illeti így is sokáig pihent ez a mag, mire mi is ráébredtünk, hogy szükségünk van rá.