Chia nyersen

chia-nyerspuding


A chia magot ehetjük magában, vízzel, tejjel keverve, főzhetünk, süthetünk vele, készíthetünk belőle üdítőt, forró italt is. Nagyon jól hasznosítható alapanyagként nyersételek készítése során is.

Óriási mennyiségű kutatási anyag bizonyítja, hogy a főzés következtében a vitaminok 50%-a, az enzimek 100%-a tönkremegy. Ezek nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz. A chia magban lévő értékes tápanyagok (mint az omega 3 zsírsavak, élelmi rostok, antioxidánsok, ásványianyagok) hő hatására sem vesznek el, képzeljük el mindezt nyersételekhez adva…

Az is az élő ételek mellett szól, hogy mivel ásványi anyagokban, és vitaminokban jóval gazdagabbak, ezért kisebb mennyiség is elegendő belőlük, mint a főzöttekből.

Csak feleannyi élő ételt kell ennünk ahhoz, hogy ugyanannyi vitaminhoz jusson a szervezetünk, mint a főzött ételekből. Ezeknek az ételeknek a szervesásványianyag-tartalma segíti a szervezet lúgosodását.
Mik azok a természetes, élő ételek?

Azok az élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek: nem főzött vagy párolt, nem sütött, és nem is fagyasztott: zöld levélhajtások, gyökérzöldségek, ehető gyomnövények és virágok, gyógynövények, gabonafüvek leve, gyümölcsök, magvak, diófélék, csirák, olajok, algák és más szuperételek. A bennük lévő enzimek segítik az emésztést, táplálnak, energetizálnak, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét, ezért az enzimekből bőségesen kell fogyasztanunk.Az is fontos, hogy az élő ételek ne tartalmazzanak vegyszereket. A biotermesztéssel termesztett zöldségeket és gyümölcsöket a gazdák megóvták a vegyi anyagoktól, ezért ezekben a táplálékokban jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag és enzim tartalom.

A nyersételek legalább annyira esztétikusak és étvágygerjesztőek, mint főtt társaik, ha nem jobban. Akinek esze ágában nincs lemondani a főtt ételek nyújtotta élvezetekről, annak is érdemes időnként kényeztetni szervezetét élő finomságokkal.


A választék szinte korlátlan: a nyerskonyha-művészet a levesektől az élő kenyéren át a süteményekig szinte minden ételfajtát tartalmaz.Ez a szemet is gyönyörködtető nyers chia gyümölcs puding például Gitta konyhájából származik, elkészítéséhez mindössze pár percre van szükségünk, a receptet nézzétek meg Gitta nyersétel blogján, ahol még sok más nyers különlegességet is találni!