Kókuszos mandula keksz chia maggal (tej- és gluténmentes)
Hozzávalók (10-12db):
15 dkg mandulaliszt
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor (nád, nyírfa)
1 mokkáskanál vanília kivonat
1/2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál chia mag
2 db tojásfehérje
Elkészítés:
1. keverjük össze a száraz anyagokat (mandulaliszt, kókuszreszelék, porcukor, fahéj), majd adjuk hozzá a vanília kivonatot (vaníliapor és vaníliás cukor is megfelelő)
2. mossuk meg és külön tálban felütve válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket adjuk a száraz anyagokhoz és alaposan keverjük össze
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és olajozzuk (ha nem cél a tejmentesség, akkor vajazzuk) ki a tepsit
4. evőkanálnyi mennyiségekből -nedvesített kézzel- formázzunk golyókat, melyeket a tepsire téve lapítsuk egyenletes 0,8-1 cm magasságú korongokká
5. a 3. pontban írt hőfokon süssük 10-12 perc alatt aranybarnára, majd hagyjuk a tepsin kihűlni
A kókuszos mandula keksz receptjét a Receptműves Meminek és HeF-nek köszönhetjük, akik lelkes kiváncsisággal fogtak neki a chia mag tesztelgetésének! Főként húsmentes, gondosan válogatott alapanyagokból készült ételek receptjeit találhatjuk meg náluk, odafigyelve azok élettani hatásaira, megfűszerezve kreativitással és hozzáértéssel: http://receptmuves.blogspot.com/