Élelmi rost

A Chia mag gazdag oldható és oldhatatlan élelmi rosokban


Az élelmi rostok fontossága elsősorban az emésztésnél jelenik meg. Emellett hozzásegítenek a jóllakottság érzéséhez, ezzel minimálisra csökkentve annak a veszélyét, hogy többet együnk, mint amire a szervezetünknek szüksége van.

A természetes rost kalória nélkül megnöveli a gyomor tartalmát, a gyomorban felszívja a vizet, megnő a térfogata, ezáltal sokkal gyorsabban telítettnek érezhetjük magunkat.

Nagy segítséget nyújt a szénhidrátok anyagcseréjében azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését, valamint gyorsítja a szénhidrátok vérbe történő kibocsátását.


Az oldható rostok vízben “oldódnak”, Vízzel összekeverve gélszerű anyagot alkotnak és megduzzadnak. Az oldható rostnak számos előnye van, többek között mérséklik a vércukorszintet és csökkentik a koleszterinszintet.


Az oldhatatlan rostok nem nyelnek el vizet és nem oldódnak vízben. Ezek áthaladnak az emésztő rendszeren közel eredeti formájában. Az oldhatatlan rostok hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez, segítik a belek működését és csökkentik a vastagbél ráknak kialaklulásának kockázatát.