Antioxidánsok
A Chia mag még az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz
Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a sejteket az instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök károsító hatásától.
Az oxidáció a szervezetben egy természetes folyamat és olyan külső hatásokkal szemben, mint pl. a napozás vagy a környezetszennyezés az antioxidánsok egyensúlyban kell legyenek az egészséges sejtműködés fenntartásához.
Tanulmányok kimutatták, hogy antioxidánst tartalmazó étrend lassíthatja az öregedés folyamatát, mind a test és mind pedig az agy esetén, és például csökkenti a krónikus betegségek, mint például az Alzheimer-kór és az izom degeneráció tüneteit.
Az élelmiszerek antioxidáns szintjét ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értékkel szokták jellemezni.
Táplálkozási InformációkORAC érték |
15 g Chia mag esetén1538 |
100 g Chia mag esetén10250 |
Bővebb információt a különböző élelmiszerek ORAC értékéről a wikipédián talál: ORAC táblázat a wikipédián >>
Tudta, hogy…?
Hő hatására a legtöbb zöldség elveszíti az értékes antioxidánsokat, míg a Chia magban sütés vagy főzés után sem csökken az antioxidáns tartalom.