Antioxidánsok

A Chia mag még az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz


Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a sejteket az instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök károsító hatásától.

Az oxidáció a szervezetben egy természetes folyamat és olyan külső hatásokkal szemben, mint pl. a napozás vagy a környezetszennyezés az antioxidánsok egyensúlyban kell legyenek az egészséges sejtműködés fenntartásához.


Tanulmányok kimutatták, hogy antioxidánst tartalmazó étrend lassíthatja az öregedés folyamatát, mind a test és mind pedig az agy esetén, és például csökkenti a krónikus betegségek, mint például az Alzheimer-kór és az izom degeneráció tüneteit.


Az élelmiszerek antioxidáns szintjét ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értékkel szokták jellemezni.



Táplálkozási Információk

ORAC érték

15 g Chia mag esetén

1538

100 g Chia mag esetén

10250



Bővebb információt a különböző élelmiszerek ORAC értékéről a wikipédián talál: ORAC táblázat a wikipédián >>



Tudta, hogy…?

Hő hatására a legtöbb zöldség elveszíti az értékes antioxidánsokat, míg a Chia magban sütés vagy főzés után sem csökken az antioxidáns tartalom.