Fehérjék és aminósavak

A Chia mag magas fejérje tartalmú és a 8 esszenciális aminósav mellett további aminósavakat is tartalmaz.


A fehérjéknek fontos szerepe van a test olyan szöveteinek építésében és regenerálásában mint az izmok, csontok és a bőr, emellett fontos építőkövei az enzimeknek, hormonoknak és a szervezet funkcióit szabályozó kémiai reakcióknak is.


A fehérjék minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Belőlük alakulnak ki a test szövetei és a fehérjék segítségével maradnak fenn. Testünk körölbelül 20%-a fehérjéből áll, amit folyamatosan pótolnunk kell, mert raktározódásra, felhalmozásra nem képes. Ezért fontos, hogy mindennapi étrendünk része legyen.


Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az fehérjékben található aminosavak egy részét a szervezet képes előállítani, míg másokat étkezés útján kell bejuttatni. Aminosavak a fehérjék előállításában játszanak fontos szerepet és a diétás étrend energiát adó összetevőjeként is használhatók.


Esszenciális aminosavak (mg / g)

Izoleucin 7,02
Leucin 12,66
Lizin 8,59
Metionin 2,95
Fenilalanin 9,39
Treonin 6,86
Triptofán 2,18
Valin 9,10

Nem esszenciális aminosavak (mg / g)

Alanin 9,16
Arginin 19,06
Aszparaginsav 15,33
Glutaminsav 33,19
Glicin 9,32
Hisztidin 5,10
Proline 8,26
Szerin 10,50
Tirozin 4,11