A kék sarokban a lenmag, a piros sarokban a chia mag
A chia magot a lenmaghoz szokták hasonlítgatni. Pedig ha jól megnézzük sok különbség van köztük. Igaz, van néhány közös tulajdonságuk is. Például mindkettő nagyon egészséges, magas tápanyagtartalmú és bőségesen tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat.
Azért van néhány dolog, ami alapján a bírák is a chia javára döntenének.

1.
A lenmag Magyarországon is megterem.
A chia mag Dél-Amerikából származik, termesztése ígényli a különleges klímát.
2.
A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető – ezért ajánlják, hogy fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat.
Folyadék hatására a chia mag hasznos összetevői kiülnek a mag felszínére és zselés burkot képeznek. Nem csak hogy könnyen emészthető, de segíti az emésztést. Nem szükséges darálni, vagy összetörni.
3.
A lenmag a gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el.
A chia mag ezzel szemben nem befolyásolja a gyógyszerek felszívódását.
4.
A lenmagból olajat is készítenek, mely például saláták ízesítésére tökéletes.
A chia mag többek között zselés formában is fogyasztható.
5.
A lenmagot már régóta ismerjük, szeretjük.
A chia mag Magyarországon még újdonságnak számít.
6.
A lenmag kéksav tartalma miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek nem adható!
A chia magot kismamák és gyerekek is fogyaszthatják.
Az omega 3 zsírsavak segítik az agy egészséges fejlődését és javítják a tanulási képességet, ezért fogyasztásuk különösen fontos mind a kismamák mind a gyerekek számára.
Ezen a meccsen a chia kiütéssel győz! Ez persze nem azt jelenti, hogy a lenmag ne lenne egy nagyon egészséges és hasznos élelmiszer, mert az, de úgy látszik most méltó ellenfelére talált!

