Gerbeaud-Zsebró-Zserbó
Gerbeaud Emil-ről kapta a nevét az eredetileg Kugler Henrik cukrászüzletéből származó zserbó. A születését tehát a 19.század végére tehetjük. Ma már sok változata létezik, egyik-másik már nem is emlékeztet az ünnepi asztalokról hiányozhatatlan hagyományos zserbóra. Vagy hívjuk inkább zsebrónak, ahogy sokan (t)eszik? Már a csokoládé sem követelmény a tetejére, a túrós- ill. almás zserbók például sokszor porcukorral lesznek díszítve.
Hagyományos zserbó, kókuszos zserbó, mákos zserbó, túrós zserbó, mézes zserbó, almás zserbó, zserbó gombóc, nyers zserbó…
Nektek melyik a kedvencetek?
Kóstoljátok meg a túrós chia zsebrót is, utána döntsetek!
Túrós Chia Zsebró
Hozzávalók:
A tésztához: 40dkg liszt
10dkg xilit ( hiányában szőlőcukor )
12, 5 dkg margarin
2 evőkanál tejföl,
1 egész tojás + 1 sárgája
1/2 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaó ( az egy harmadához, középső rész )
Töltelékhez: 3 evőkanál chia mag, 2 evőkanál friss citromlében + 2 evőkanál vízben áztatva,
50dkg túró,
15dkg xilit ( nyírfacukor ), vagy szőlőcukor,
2 tojás sárgája, +3 fehérje habnak felverve,
1 csomag vanilliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 evőkanál búzadara,
kb 6 evőkanál sárgabarack dzsem ( vagy amit szeretünk és van otthon)
Elkészítés:
A tésztát 3 részre osztjuk a középsőhöz adjuk a kakót, kinyújtjuk ,
I. az első lapra teszünk csak lekvárt, majd erre jön rá a chiás krém,
II. lap a kakaós, erre szintén jön a chiás túrókrém, de lekvár már nem kell,
III. Lap a borító, amivel betakarjuk és már tehetjük is a sütőbe.
Jó étvágyat!
A túrós chia zsebró receptjét Ninon sütödéjéből kaptuk! Köszönjük!
http://ninon-ninonchiavacsora.blogspot.com/
A túrós chia zsebró a túrós zserbó omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal dúsított változata, ami cukorbeteg diétába is illeszthető.