Omega 3 zsírsavak – Miért fontosak a kismamáknak?
Az omega 3 zsírsav a magzatok idegrendszerének és retinájának fejlődéséhez járul hozzá. Korábban azt javasolták a kismamáknak, hogy ezt nagy mennyiségű hal fogyasztásával juttassák a szervezetükbe, ezt azonban újabban a hal magas higanytartalma miatt nem ajánlják.
Egy kutatásba 800 terhes nőt vontak be, akik felével naponta 400 milligramm DHA-t (omega 3 zsírsavak altípusa) szedettek várandósságuk 18-22. hetétől egészen a szülésig. A csoport másik fele placebót kapott. MAjd arra kérték az anyákat, hogy gyermekük minden betegségét jegyezzék fel, a kicsik 1, 3 és 6 hónapos korában pedig kérdőívekkel mérték fel az egészségi állapotukat.
1 hónapos korukban az omega 3 zsírsavakat szedő anyák gyermekei 24 százalékkal kisebb arányban estek át megfázáson, mint a placebóval kezelteké. Akik betegek lettek, azok esetében a lefolyás 26 százalékkal gyorsabban ment végbe, 15 százalékkal kevesebb esetben fordult elő a körükben hurutos köhögés, és 30 százalékkal rövidebb ideig tartott a nehéz légzéses időszak. 14 százalékkal betegedtek meg ritkábban 3 hónapos korban, 6 hónapos korban pedig hamarabb átestek a lázas és orrfolyós betegségeken.
Ugyanakkor a DHA-val kezelt csoport csecsemőinél a hányást és kiütéseket okozó problémák lefolyása hosszabb volt. A kutatók szerint mindez annak köszönhető, hogy az anyag nagyobb munkára készteti a babák immunrendszerét.
Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza a kísérlet alapján javasolja, hogy az anyák várandósságuk alatt omega 3 zsírsavakat vigyenek be szervezetükbe.
“Legjobb, ha már a tervezett teherbeesés előtt három hónappal elkezdik fogyasztását, és folytatják egészen a gyermek világra hozataláig. Ezzel is elősegíthetjük az egészséges táplálkozást.”
A chia magokkal készített ételek pedig segítenek, hogy szervezetünk természetes úton jusson az omega 3 zsírsavakhoz, tabletták szedése nélkül.




