Rebarbarás – diós chia muffin
Hozzávalók 16 db muffinhoz:
Muffinhoz:
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 100 g cukor (vagy nyírfacukor)
- 250 ml tej (vagy zabtej)
- 50 ml olívaolaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 1 vaníliarúd magjai
- 2 evőkanál chia mag (omega 3 zsírsavakban gazdag)
- 1/2 bögre dió, durvára aprítva
- rebarbara kompót
- fahéj
Rebarbara kompóthoz:
- 1,5 bögre rebarbara, meghámozva, felkockázva
- 3 evőkanál akácméz
- 2 evőkanál víz
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és a muffin sütőt béleljük ki muffin papírokkal.
Egy kis lábasba tegyük fel főni a rebarbarát a mézzel és vízzel a kompóthoz. Kb. 10 perc után már láthatóan megpuhult és nagyon jó illata van. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük és tegyük félre kihűlni.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, sütőpor. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást a cukorral, öntsük hozzá a tejet és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vaníliát és jól keverjük el. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverjük egyenletesen simára a tésztát. Adjuk hozzá a kihűlt rebarbara kompótot, a felaprított diót és a chia magot. Jól keverjük össze a tésztát, kanalazzuk egyenlő adagokban a formába. Süssük 175 fokon kb. 20-25 percig. A chia magból sütés során sem vesznek el az értékes tápanyagok, így az omega 3 zsírsavak és antioxidánsok sem. Végezzünk tűpróbát, hogy a muffinok jól átsültek-e. Ha kihűltek, szórjuk meg fahéjjal és már fogyaszthatjuk is.
Köszönjük a rebarbarás-diós chia muffin receptjét Nagy Zitának, nézzetek szét a
http://www.zizikalandjai.com/ -on, ahol további “valódi ételek, valódi történetek” várnak rátok!




