Sütőtökös-csipkebogyós téli antioxidáns desszert chia maggal
Igazi téli antioxidáns desszert ez a kis melegszínű nyalánkság, mely kizárólag természetes összetevőkből készült. Tej-, cukor-, tojás-, és gluténmentes, és nagyon finom.
Hozzávalók (kb. 2 személyre):
(Ha kis méretű csatos tortaformába szeretnéd elkészíteni, akkor végy dupla mennyiséget mindenből)
alap: 1 csésze őrölt mandula, 10 szem datolya, 1 teáskanál kakaópor, 1-2 evőkanál növényi tej (pl. rizstej) - krém: 3 szelet sütőtök, 10-15 szem érett csipkebogyó, 1 teáskanál kókusz olaj, 3 evőkanál chia mag, 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható, vagy helyettesíthető chia maggal), kb. fél citrom leve, édesítés nem feltétlenül szükséges, hiszen az alap is édes, - díszítés: körte szeletek, csipkebogyó
Elkészítés:
Az alaphoz a datolyát aprító gépbe tesszük, és vajszerű masszává aprítjuk össze. Az őrölt mandulát összekeverjük a kakaóporral és összegyúrjuk a pépesített datolyával. Ha szükséges, egy kis növényi tejet is adhatunk hozzá, hogy gyúrható masszává álljon össze. Ezt az alap masszát belenyomkodjuk egy kisebb formába, közben elkészítjük a krémet. A sütőtököt megsütjük a sütőben, majd langyosra hűtjük. Ekkor összeturmixoljuk a kimagozott csipkebogyóval és kókusz olajjal, majd belefacsarjuk fél citromnak a levét, és hozzákeverjük a chia magot és az útifű maghéjat. A kis tortácska formában lévő alap masszára simítjuk egyenletesen, majd betesszük 10-20 percre a hűtőbe, hogy kihűljön, és a chia mag megzselésedjen. Ha már kellően megdermedt, és vágható szilárdságú, akkor levehetjük róla a forma peremét, és díszíthetjük tetszés szerint: pl. körte szeletekkel és csipkebogyóval.
Nagyon köszönjük Winklerné Vámosi Nórának a receptet!
Nézzétek meg milyen finomságokat csinált még Nóri mostanában: