Teljes kiörlésű tönköly kenyér chia maggal
Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
5 dl víz
12 g só (természetes, nem finomított)
12 g cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
2 evőkanál chia mag
Elkészítés:
Először 1 dl langyos vízben keverjük el a cukrot, adjuk hozzá a porélesztőt, majd langyos helyen futtassuk fel (akkor jó, ha összefüggő habos réteg alakul a felszínén)
A szárazanyagokat (liszt, chia mag, só) keverjük össze egy tálban és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, keverjük a össze a tésztát (lágy, ragacsos masszát kapunk, melyet meleg helyen, fóliával letakarva kelesszünk duplájára kb. 60 perc alatt)
Ha kész a kelesztés, borítsuk a lágy tésztát lisztezett felületre, mindkét oldalát hajtsuk a közepe felé, majd az alsó-felső csücsköt is hajtsuk a közepe felé és emeljük át kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 30 percet
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret
(sütési idő: kb 45 perc)
Extra tippek:
– tetszőlegesen lehet a liszteket variálni
– a por élesztőt nem kötelező felfuttatni dagasztás előtt, közvetlenül is adható a tésztába, ekkor kézmeleg vízzel gyúrjuk össze a tésztát és a kelesztésnél is ügyeljünk a langyos-meleg helyre, hogy el tudjon indulni az élesztőgombák szaporodása
Memi és HeF receptje, a teljes kiőrlésű chia magos tönköly kenyér egy újabb variációja a már több országban nagyon népszerű chia kenyérnek! Lassan nálunk is érik a bevezetése!
A Receptműves párosának pedig külön köszönet az emlékeztetésért!
http://receptmuves.blogspot.com/



