Tökös-Chia Krémdesszert
Eljött a sütőtök szezonja! A Halloween-t ugyan Magyarországon nem ünnepeljük, de a sütőtökös ételek nálunk is ilyenkor a legnépszerűbbek.
A sütőtök és a chia mag együtt remek párost alkotnak.
A sütőtök remek ellenszere a megfázásból eredő gyulladásoknak, petefészek és húgyhólyag-gyulladásnak, prosztata problémáknak, allergiás tüneteknek, bõrpanaszoknak, a máj működését pedig serkenti, látászavarokra is kiváló, mindezek felett kisimítja a narancsbőrt.
A chia mag pedig mint tudjuk omega 3 zsírsavakban, antioxidánsokban, élelmi rostokban gazdag, segít az immunrendszerünk megerősítésében, a vérnyomás és koleszterin szabályozásában.
Van egy nagyon finom és kifejezetten egyszerű desszert, amit a sütőtök kellemesen omlós állaga mellett a benne ropogó tápanyagban gazdag chia mag és a mindenzt megbolondító kókusz tesz különlegessé:
Tökös-Chia Krémdesszert
Hozzávalók:
Egy fél sütőtök (közepes méretű)
1 evőkanál margarin
2 kanál chia mag
5 dkg kókusz reszelék
ízlés szerint méz vagy agave szirup
Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg sütőben. Kanalazzuk ki a belsejét és tegyük egy tálba. Amíg még meleg egy villágal törjük össze és keverjük hozzá a margarint. Majd adjuk hozzá a chia magot és a kókuszreszeléket is. Jól keverjük össze és már tálalhatjuk is. Melegen és hidegen is nagyon finom desszert. Ha szükséges egy kis mézzel ill. agave sziruppal tovább édesíthető.


