Tönkölypogácsa chia maggal

chiamagostonkolypogacsanagykep (1)

Elcsomagolhatjuk az útra, ha kirándulni vagy éppen nyaralni készülünk, praktikus kelléke a kerti partiknak, de tálalhatjuk leves mellé, vagy ehetjük csak magában is. Frissen csak úgy eteti magát!

omega 3 zsírsavakban gazdag pogácsa

 

Hozzávalók:

60 dkg szárazanyag:

egy nagy marék az alábbi magokból: napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag, chia mag (ezzel már biztosítjuk is a szervezetünk számára az omega 3 zsírsavakban gazdag ételt)

30 dkg tönkölybúzaliszt,

és a maradék fehér liszt                            omega 3 zsírsavakban gazdag pogácsa


15 dkg vaj  (vagy kókuszzsír)

2 teáskanál só

1 kis pohár natúr joghurt vagy tejföl

1 egész tojás

2 dl tej

1 élesztő (5 dkg)

kis barna cukor az élesztő futtatásához

a kenéshez kis vízben elkevert olaj

a tetejére chia mag

egy kis borssal ízesíthető, így imitálva a töpörtyűs pogácsa ízt




omega 3 zsírsavakban gazdagElkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, feloldunk benne kb. egy evőkanálnyi barna cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük, és felfuttatjuk. Közben a magokat aprítógépben apróra daráljuk.

Kenyérsütő gépben, vagy egy nagyobb tálban összedagasztjuk a hozzávalókat, ha felfutott az élesztő. Majd meleg helyen lefedve 1 órát kelesztjük. Ez idő alatt kb. a duplájára dagad.

Lisztezett gyúródeszkán kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd vízzel elkevert olajjal megkenjük a tetejét.

A tetejére chia magot szórunk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk, és megsütjük.Levesek mellé is nagyon finom!


Jó étvágyat!


Köszönjük Winklerné Vámosi Nórának a chia magos tönkölypogácsa receptjét! Nézzétek meg milyen különlegességeket készít még Nóra: Fittnők, egészség és fogyókúra