Tönkölypogácsa chia maggal
Elcsomagolhatjuk az útra, ha kirándulni vagy éppen nyaralni készülünk, praktikus kelléke a kerti partiknak, de tálalhatjuk leves mellé, vagy ehetjük csak magában is. Frissen csak úgy eteti magát!
Hozzávalók:
60 dkg szárazanyag:
egy nagy marék az alábbi magokból: napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag, chia mag (ezzel már biztosítjuk is a szervezetünk számára az omega 3 zsírsavakban gazdag ételt)
30 dkg tönkölybúzaliszt,
15 dkg vaj (vagy kókuszzsír)
2 teáskanál só
1 kis pohár natúr joghurt vagy tejföl
1 egész tojás
2 dl tej
1 élesztő (5 dkg)
kis barna cukor az élesztő futtatásához
a kenéshez kis vízben elkevert olaj
a tetejére chia mag
egy kis borssal ízesíthető, így imitálva a töpörtyűs pogácsa ízt
A tejet langyosra melegítjük, feloldunk benne kb. egy evőkanálnyi barna cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük, és felfuttatjuk. Közben a magokat aprítógépben apróra daráljuk.
Kenyérsütő gépben, vagy egy nagyobb tálban összedagasztjuk a hozzávalókat, ha felfutott az élesztő. Majd meleg helyen lefedve 1 órát kelesztjük. Ez idő alatt kb. a duplájára dagad.
Lisztezett gyúródeszkán kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd vízzel elkevert olajjal megkenjük a tetejét.
A tetejére chia magot szórunk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk, és megsütjük.Levesek mellé is nagyon finom!
Jó étvágyat!
Köszönjük Winklerné Vámosi Nórának a chia magos tönkölypogácsa receptjét! Nézzétek meg milyen különlegességeket készít még Nóra: Fittnők, egészség és fogyókúra




